Bernd Schneider: Rast by mohl pokořit mé rekordy

© Audi Sport / Twitter

Bern Schneider patří k nejúspěšnějším pilotům německého mistrovství cestovních vozů.  Za svoji 20letou kariéru v DTM byl hned šestkrát korunován šampionem a v dalších čtyřech ročnících se umístil v nejlepší trojce.

V jeho šlépějích evidentně momentálně vykračuje úřadující šampion René Rast. Ten od své debutové sezony v roce 2017 nastavil extrémně vysokou laťku, když okamžitě vyhrál titul. V sezoně 2018 se stal vice mistrem, aby letošní ročník rozhodl opět ve svůj prospěch.

Vloni se Rastovi povedl na Nürburgringu husarský kousek, když ovládl jak obě kvalifikace, tak i oba závody. A následně triumfoval v dalších čtyřech závodech v řadě.

Nicméně samotný dvaatřicetiletý závodník se se statistikami příliš nezaobírá. Lámání rekordů jej začne zajímat teprve, až “se k sobě přiblíží nejlepší značky”.

Avšak svým posledním triumfem je krok od vstupu do skupiny dvou nejúspěšnějších pilotů v historii šampionátu, v níž je legendární Klaus Ludwig a a již zmiňovaný Bernd Schneider. “Pokud se můžete stát jedním ze tří nejúspěšnějších jezdců DTM, pak to stojí za to.”

Co na Rastovi výkony říká ‘Mr. DTM’ Schneider? “Strach nemám,” odpověděl v rozhovoru s ran.de na otázku, zda se obává, že jsou jeho rekordy v ohrožení. Pětapadesátiletý rodák z St. Ingberta absolvoval celkem 236 závodů, přičemž dokázal triumfovat celkem 43krát. Ovšem co se týká procentuální úspěšnosti, tam Rast s přehledem vede. Na prvním místě dojel ve 40% závodů, zatímco Schneider “jen” v 18% závodů.

“S Reném tu máme zajisté někoho, kdo v uplynulých třech letech dokázal, že může brát rekordy v potaz,” varuje.

Schneider však zdůrazňuje, že není zaručené, že si Rast svoji famózní formu udrží ještě dalších několik let. “DTM je opravdu vyrovnané. Vždycky byl jezdec, který to jeden, dva roky dokázal – jako Timo Scheider, který dokázal (v roce 2009) titul obhájit. Pak se to ale většinou vrátilo do starých kolejí.”

Přes své úspěchy zůstává Rast nohama pevně na zemi, neboť si je dobře vědom toho, že “každá sezona je jiná. Přes zimu se snažíme se zlepšovat. Ale před sezonou nikdy nevíte, jak bude probíhat. Musíme zkrátka nadále podávat takové výkony jako v předchozích měsících. Pak uvidíme, kde skončíme.”

Konzistentnost a preciznost klíčem k úspěchu

Rast v uplynulé sezoně startoval z pole position celkem 13krát, což také sehrálo obrovskou roli v boji o titul, neboť za zisk pole position se udělují tři body. Pro porovnání: Schneider startoval z prvního místa 20krát.

“Myslím, že má dobrou šanci zaútočit. Nicméně ještě na to má pár let,” připomíná Schneider, jehož slova potvrdil i Rast: “Pět triumfů Bernda Schneidera bude extrémně těžké dotáhnout. Myslím, že to bude obtížné.”

1 Trackback / Pingback

  1. Marko: Rast je mimořádně rychlým jezdcem, na vstup do F1 je však pozdě - DTMnews.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


*