Heinemannův dokument o sezoně 2023: Nováček – Od simracingu do DTM

© DTM Media

Tim Heinemann vloni debutoval v německém šampionátu cestovních vozů s týmem Toksport WRT. Ovšem nedá se říci, že předváděl zářné výkony, spíše naopak. V sedmidílném dokumentu nazvaném “Nováček – Od simracingu do DTM” se ohlíží na svými vzestupy a pády. 

Němec usedal za volant Porsche 911 GT3 R. Přestože se nejednalo o zcela nejrychlejší vůz ve startovním poli, tak hned během úvodního víkendu na Oscherslebenu získal dvě druhá místa. To však byl pouze záblesk. Po zbytek sezony se pohyboval spíše na chvostu a na bodech dojel pouze dvakrát. Bylo to jako jízda na horské dráze.

Dokumentární sérii o Heinemannově emotivním ročníku lze shlédnout na kanále KW Automotive. “Vidět dokumentární sérii po mnohaměsíční práci je samozřejmě skvělé a umožňuje mi to se znovu ohlédnout za loňskou sezonou,” popisuje pilot vozu #9, jehož slova cituje portál speedweek.com. “Protože mezi závodními víkendy nemáte příliš času zpracovat vše, co se stalo. Na konečný výsledek jsem pyšný, v tomto prostředí to není tak jednoduché, protože všichni chtějí samozřejmě sdílet co nejméně informací, ale právě v tom se dokument vyžívá. Náš tým kameramanů se celou sezonu pohyboval na hraně, aby zachytil všechny momenty jak pozitivní, tak negativní. Výsledek rozhodně stojí za shlédnutí. Jsem nadšený ze zpětné vazby fanoušků a doufám, že že budu moci něco vrátit tímto dokumentem zblízka.”

26 letý rodák z Essenu začal jako každý závodník na motokárách, kde hned od začátku sklízel úspěchy, když se stal mezi juniory šampionem, což jej posunulo do ADAC Kart Masters. Nicméně kvůli financím musel sezonu ukončit předčasně. To jej přivedlo na cestu simracingu.

Po vítězstvích v AMG eRacing Cempetition v roce 2016 a 2017 se kvalifikoval do jezdecké akademie AMG ve Valencii a Imole, kde se ukázal v tom nejlepším možném světle. Dokonce i legenda DTM Bernd Schneider, který tam byl instruktorem, poukazoval na jeho talent. Schneidra pak nadobro přesvědčil Heinemannův výkon na trati v Mercedesu AMG T3. Mladý Němec totiž nastoupil právě proti ostřílenému mazákovi, kterého porazil o desetinu sekundy.

Právě díky Schneiderovi v roce 2018 debutoval v GT4 Sprint Cupu během finále DTM na Hockenheimringu. V prvním závodě jej o pódium připravila kolize se soupeřem, avšak v neděli už slavil na stupních vítězů, když dojel na fantastickém třetím místě. O rok později získal stálé angažmá v německém seriálu ADAC GT 4 Germany. Ačkoliv ve voze týmy HP Racing skončil v konečném pořadí na sedmém místě, tak se mohl pyšnit dvěma triumfy.

V sezoně 2020 se stal součástí zbrusu nové juniorské série DTM, DTM Trophy, která měla sloužit jako odrazový můstek pro budoucí účinkování v DTM. Němec celý ročník dominoval. Díky třem vítězstvím a celkem deseti pódiím vyhrál titul. DTM Trophy bylo jeho domovem i v roce 2021. Za volantem Aston Martinu se však ohřál pouze šest závodů, přesto mu na konci sezony patřilo desáté místo.

Šampionát měl jepičí život, jelikož o rok později se konala poslední sezona, ve které Heinemann řídil Toyotu GR Supra GT4 a opět kraloval. Se 235 body bral druhý titul a pojistil si tak postup do DTM,  kde se jej ujal právě Toksport WRT, jehož příběh vypráví výše zmiňovaný “Nováček”.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


*